Január 27-én hunyt el Rónaszegi Miklós Herczeg Ferenc-díjas magyar író, szerkesztő.

Főként ifjúsági, történelmi és tudományos-fantasztikus műveket írt, valamint számos indiánkönyvet jegyzett. Gézengúzok-történeteiből film is készült Kismaszat és a gézengúzok címmel. Ő indította el és szerkesztette a Delfin könyvek sorozatot.
Ifjúsági könyveit ajánljuk ma olvasóink figyelmébe.

A rettenetes Kartal
Izgalmas kérdések tartják állandó feszültségben az olvasót, miközben élvezettel halad a pergõ cselekményű történelmi regényben: vajon ki az igazi király? Megtartja-e szavát Loránd, a szavatartó lovag? Hol rejtõzik a sokszor emlegetett Rettenetes Kartal? Megkerül-e a híres királyi ékszer, Szent István koronája?

A királynő kalóza
A legendás hírű, bátor kalózadmirális, Sir Francis Drake Föld körüli útjáról, a spanyolok ellen vívott „magánháborújáról”, páratlan hajóskalandjairól szól ez a regény. Lapjain megelevenedik a reneszánsz Anglia élete, a korabeli London és a vitorlás hajók romantikus világa. Anglia harca a spanyolok ellen a tengeri egyeduralom megszerzéséért a spanyol Győzhetetlen Armada megsemmisítésével ér véget – e képpel fejeződik be a regény is –, és a végső tengeri csatában Francis Drake-nek és bátor hajósainak nagy szerep jutott. A regény harmadik kiadása ismét Würtz Ádám illusztrációival jelenik meg.

A ​gézengúzok meg az idegenforgalom
Igaza van apunak. Ezeket a gézengúzokat egy percre sem lehet magunkra hagyni. Lám, az ember azt hinné, vakáció idején unatkoznak a városban rekedt nebulók, de nem kell több, csak hogy összetalálkozzék a három jómadár, Tercsi, Karcsi, Berci, és máris elszabadul a pokol.
Most is lótnak-futnak, hol nevetnek, hol meg bőgnek, folyik a hajsza Budapest városának nevezetes látnivalói körül. Ami az idegenforgalmat illeti, hőseink egy kisbabának mutogatják a látnivalókat. A baba buzgón szopizik, és noha jó gyerek, mégis sok gond van vele.
Igaz, neki is akad gondja, éppen csak nem mondja, mert még nem tud beszélni. Rónaszegi Miklós könyvében egymást érik az izgalmas és mulatságos fordulatok: annyi történelmi kalandregénye után ezúttal sem hagyja cserben olvasóit. Reméljük hogy kedves gézengúzaival találkozni fogunk még.

Comments are closed.